موج فراگیر دلارزدایی و دلارگریزی در دنیا

از آنجا که سلطه‌ی دلار، سیاست پولی سایر کشورها را بی‌ثبات می‌کند، کشورهایی زیادی از جمله چین و روسیه تلاش‌هایی برای دوری از ارز آمریکا را آغاز کردند.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا و ارز به نقل از «کیتکونیوز»، سلطه‌ی دلار آمریکا در چندین جبهه به طور همزمان به چالش کشیده شده است - از کشورهایی که تجارت با ارزهای محلی را انتخاب می‌کنند تا بریکس که گروهی نوظهور متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است و توسعه‌ی واحد پول ویژه‌ی خود را در برنامه‌ی اقتصادی‌اش دارد.

در چشم‌انداز کشورها، به ویژه چین و روسیه تلاش‌های خود را برای کنارگذاشتن دلار آمریکا افزایش دادند. البته مدت زیادی است که روسیه از دلار آمریکا دور شده، اما پس از اعمال تحریم‌های غرب، تلاش‌هایش سرعت گرفت.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه حمایت خود را برای تسویه حساب‌های تجاری بین روسیه، آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین با استفاده از یوان چین اعلام کرد.

در این راستا بر اساس داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط بلومبرگ، یوان در حال حاضر پرمعامله‌ترین ارز در روسیه است. این موضوع در ماه فوریه و پس از اینکه یوان برای اولین بار از دلار در حجم معاملات ماهانه پیشی گرفت، اتفاق افتاد.

الکساندر باباکوف، معاون رئیس دومای دولتی روسیه در رأس کار قرار گرفت و تأیید کرد که بریکس - برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی - در حال کار بر روی ایجاد واحد پول مشترک خود هستند. باباکوف خاطرنشان کرد که ارز جدید می‌تواند به وسیله‌ی سبدی از کالاها، از جمله طلا و دیگر عناصر کمیاب، پشتیبانی شود.

افزون بر آن، هفته‌ی گذشته، جیم اونیل، اقتصاددان ارشد سابق گلدمن ساکس، بلوک بریکس را به منظور تشریح کامل و مبارزه‌طلبی با تسلط دلار فرا خواند.

اونیل استدلال کرد که از آنجا که تسلط دلار سیاست‌های پولی دیگر کشورها را بی‌ثبات می‌کند، بریکس باید با آن مقابله کند.

او در مقاله‌ای که در ژورنال گلوبال پالسی (Global Policy) منتشر شده، می‌نویسد: «دلار آمریکا نقش بسیار مسلط در امور مالی جهانی دارد. هر زمان که هیئت مدیره فدرال رزرو دوره‌های انقباض پولی خود را تغییر داده است، عواقب آن بر ارزش دلار و تاثیرات ضربتی چشمگیر بوده است.»

حتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا روز سه‌شنبه هنگام صحبت با حامیان خود درباره‌ی روند دلارزدایی جهانی اظهار نظر، و صراحتأ بیان کرد: «دلار آمریکا در حال سقوط است و دیگر همچون سابق، استاندارد جهانی نخواهد بود؛ اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، این بزرگترین شکست ما طی 200 سال اخیر خواهد بود.»

یکی از اقدامات تاریخی چین، تکمیل اولین تجارت گاز طبیعی LNG تسویه‌شده با یوان بود که بین شرکت ملی نفت چین و شرکت توتال انرژی فرانسه از طریق بورس نفت و گاز شانگهای انجام شد.

به علاوه، در این هفته، چین و مالزی اعلام کردند که آماده‌ی بحث در مورد ایجاد صندوق پولی آسیایی برای کاهش اتکا به دلار آمریکا هستند. بانک مرکزی مالزی نیز در حال کار بر روی یک مکانیسم تسویه‌ی تجارت با ارزهای محلی است.

هند و مالزی در آخر هفته اعلام کردند که تجارت با دلار آمریکا را کنار گذاشته و اکنون می‌توانند تسویه‌ حساب‌های خود را به وسیله‌ی روپیه هند انجام دهند. هند همچنین بیان کرد که برای کشورهایی که با کمبود دلار دست و پنجه نرم می‌کنند، ارز خود را به عنوان جایگزینی برای دلار آمریکا ارائه خواهد کرد.

اورت میلمن، کارشناس فلزات گرانبها بر این باور است که روند دلارزدایی جاری می‌تواند مستقیماً بر بازار طلا به ویژه به لحاظ احساسات معاملاتی تأثیر بگذارد.

میلمن به کیتکو نیوز گفت: «البته این ایده که دلار به زودی سقوط می‌کند، بسیار مبالغه‌آمیز است، اما بر ادراک و احساسات مردم در بازار طلا تاثیر می‌گذارد. وقتی در معاملات آتی قدیمی به پوزیشن شورت در برابر پوزیشن لانگ نگاه می‌کنید، احساسات هنوز نسبتاً خنثی است.»

وی افزود: «اگر از آنچه که در مورد دلار و اقتصاد ایالات متحده اتفاق می‌افتد، نوسانی در درک عمومی به وجود آید، احساسات خیلی سریع تغییر خواهند کرد و طلا معمولاً اولین دارایی است که به آن احساسات، واکنش نشان می‌دهد.»

@tajrishonline

ما را دنبال کنید