عضو هیئت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی گفت: کنترل کیفی آزمایشگاه ها از سال ۱۳۸۷ انجام میشود و هر ۵ سال یک بار یک گواهی اعطا میشود.
محمود جاوید، عضو هیئت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران درباره موفقیت ایران در ارزیابی کیفی آزمایشگاههای آسیا و اقیانوسیه در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: یکی از کارهایی که در کشور ما برای ارزیابی آزمایشگاه ها انفاق میافتد، این است که بررسی کنند آزمایشگاه ها کار خود را به درستی انجام میدهند یا خیر. برای این کار سه بار در سال برای آزمایشگاه ها یک نمونه از خون انسان فرستاده میشود که جواب آزمایش های آن را میدانند؛ اما آزمایشگاه نمیداند.
او ادامه داد: وقتی مردم آزمایش می دهند، جواب آزمایش را در وهله اول نه مراجع می داند نه آزمایشگاه، اما ما وقتی نمونه برای آزمایشگاه میفرستیم خودمان جواب را میدانیم و بررسی میکنیم که آزمایشگاه جواب درست می دهد یا نه.
جاوید گفت: ما از نمونه های استاندارد خارجی استفاده میکنیم که مقادیر آن کاملا برایمان مشخص است. اگر آزمایشگاه این آزمایش را انجام دهد و جواب در محدوده جوابهای ما باشد، ما در پایان یک سال اعلام میکنیم به آنها که در کدام قسمت ها جواب درست بوده و در کدام موارد درست نبوده است.
او تاکید کرد: در این بررسی محدوده مقادیر مد نظر قرار میگیرد؛ چرا که هیچ چیز ثابت و مشخصی وجود ندارد. مثلا اگر از یک نفر در یک زمان سه آزمایش قند گرفته شود، هر سه ممکن است کمی با هم متفاوت باشند و برای ما میانگین ملاک است.
عضو هیئت مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی توضیح داد: ما در سال سه بار نمونه مجهول برای ارزیابی آزمایشگاه هایی که می خواهند با ما کار کنند، میفرستیم و تعداد آنها حدود ۲ هزار و ۲۰۰ آزمایشگاه است. این آزمایشگاه ها هر سال داوطلبانه برای ارزیابی اسم نویسی میکنند.
جاوید گفت: کنترل کیفی آزمایشگاه ها از سال ۱۳۸۷ انجام میشود و هر ۵ سال یک بار یک گواهی پنج ساله اعطا میشود تا آزمایشگاه ها پروانه خود را تمدید کنند.