زلزله اخیر را نباید پیشلرزه دانست، اما میتواند نشانهای از نزدیکتر شدن زمان زلزلهای بزرگ در منطقه مرمره باشد.
به گزارش پایگاه خبری تجریش به نقل از عصرترکیه ؛ پروفسور مارکو بونهوف، زلزلهشناس مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان (GFZ)، در گفتوگو با روزنامه حریت اظهار داشت که خطر زمین لرزه در منطقه مرمره همچنان وجود دارد و احتمال وقوع زمین لرزه ای بزرگتر از زمینلرزه اخیر استانبول منتفی نیست. او تأکید کرد که انرژی انباشتهشده در زیر دریای مرمره میتواند منجر به زلزلهای با بزرگی تا ۷.۴ ریشتر شود.
بونهوف با دیدگاههایی که زلزله ۶.۲ ریشتری روز ۲۳ آوریل را پایان خطر میدانند، موافق نیست و یادآور شد که در بخشی از گسل میان زمین لرزه های ۱۹۱۲ مورفتا و ۱۹۹۹ ازمیت، هنوز احتمال وقوع یک زمین لرزه بزرگ وجود دارد. او افزود: «انرژی ذخیرهشده در امتداد گسل زیر دریای مرمره میتواند زلزلهای به بزرگی ۷.۴ ایجاد کند؛ این سناریو در صورت وقوع، حدود ۶۰ برابر قویتر از زلزله اخیر خواهد بود.»
او درباره محل وقوع زلزله اخیر گفت: این زمینلرزه در نقطهی گذار بین دو بخش گسل رخ داده است؛ بخشی که در غرب به سمت تکیرداغ میرود و عمدتاً لغزنده است، و بخشی که در شرق به سمت استانبول کشیده شده و بهطور کامل یا تقریباً کامل قفلشده است.
بونهوف درباره ماهیت این دو نوع گسل توضیح داد: در گسلهای لغزنده، صفحات زمینساختی بهصورت آرام و بدون ایجاد لرزش از کنار هم میگذرند و انرژی کمتری انباشته میشود، اما همین بخشها هم در زلزلههای بزرگ میتوانند فعال شوند. در مقابل، در بخشهای قفلشده، اصطکاک بین صفحات بالاست و انرژی بیشتری ذخیره میشود.»
به گفته او، بخش قفلشدهای که از نزدیکی کانون زلزله اخیر تا خلیج ازمیت امتداد دارد، ناحیهای است که در صورت وقوع زلزله بزرگ، بیشترین شکست زمین در آن اتفاق خواهد افتاد؛ هرچند امکان گسترش آن به سمت گسل لغزنده نیز وجود دارد.