قطعنامه پیشنهادی و خصمانه۳ کشور انگلیس، فرانسه و آلمان علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با ۲۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع به تصویب رسیده است. البته این قطعنامه از ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سخن نگفته است.
به گزارش پایگاه خبری تجریش ؛ در بخشی از قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ادعا شده است: ایران تعهدات خود در زمینه پادمان های پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای را نقض کرده است.
دیپلمات ها گفتند که 20 کشور رای موافق و دو کشور مخالف - روسیه و چین - با 12 رای ممتنع دادند. این قطعنامه آخرین قطعنامه 18 ماه پیش را دنبال میکند که به ایران گفته بود از تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در مورد آثار اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلام نشده پیروی کند.
درخواست افزایش همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز موضوع بازرسان این نهاد از محورهای اصلی قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در شورای حکام به شمار می آید.
قطعنامه پیشنهادی ۳ کشور انگلیس، فرانسه و آلمان (تروئیکای اروپایی) علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با ۲۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع به تصویب رسیده است.
انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه ای بی اشاره به عدم انجام تعهدات متقابل خود مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در قبال تهران، به شورای حکام درباره قطعنامه پیشنهادی خود اعلام کردند: نیاز شورای حکام به پاسخگو قرار دادن ایران در قبال تعهدات قانونی اش مدت هاست که وجود دارد. ایران باید فورا، به طور کامل و بدون ابهام با آژانس همکاری کند!
در بخش دیگری از این قطعنامه اضافه شده است: شورای حکام از تهران می خواهد که از تصمیمش در لغو انتصاب چند بازرس با تجربه آژانس که برای انجام مؤثر فعالیت های راستی آزمائی (برنامه صلح آمیز هسته ای ایران) نیاز به آن ها وجود دارد، صرف نظر کند.
تروئیکای اروپایی دیروز سه شنبه ۴ ژوئن متن پیش نویس این قطعنامه را به طور رسمی در اختیار شورای حکام قرار داده بودند.
بهروز کمالوندی چهارشنبه شب ۱۴ خرداد ۱۴۰۳ درباره اقدام جمهوری اسلامی ایران در مقابل صدور قطعنامه در شورای حکام توسط کشورهای غربی گفت: قبلاً گفته بودیم که صدور قطعنامه اقدامی غیرسازنده است.
وی همچنین افزود: از امروز اقداماتی را که در چارچوب پادمان است آغاز کردیم. انتظار این است که کشورهای غربی بجای سوءاستفاده از سازمانهای بینالمللی و رویکرد فشار، راه تعامل و همکاری را در پیش گیرند. باید تجربه به آنها ثابت کرده باشد که ایران مقابل فشارهای سیاسی از حقوق مسلم خود کوتاه نمیآید.
نمایندگی ایران در وین نوشت: تصمیم برای توقف اجرای تعهدات تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی کشور طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و پاسخی به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام است.
پیش از این، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در دفتر سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی مستقر در وین با انتشار یادداشت توضیحی، نظرات و ملاحظات جمهوری اسلامی ایران در مورد گزارشهای مدیرکل به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ارائه کرد.
متن این یادداشت به شرح زیر است:
نظرات و ملاحظات جمهوری اسلامی ایران در مورد گزارشهای مدیرکل به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با عناوین:
"موافقتنامه پادمانی NPT جمهوری اسلامی ایران (GOV/۲۰۲۴/۲۹ مورخ ۲۷ مه ۲۰۲۴)
"نظارت و راستیآزمایی در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد (GOV/۲۰۲۴/۲۶ مورخ ۲۷ مه ۲۰۲۴)
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در دفتر سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی مستقر در وین مایل است نظرات و مشاهدات خود را به شرح زیر در مورد گزارشهای مدیرکل به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مندرج در GOV/۲۰۲۴/۲۹و GOV/۲۰۲۴/۲۶ بهاشتراک بگذارد:
الف) نظرات کلی
۱. جمهوری اسلامی ایران به طور کامل به تعهدات خود از جمله موافقتنامه پادمان جامع (INFCIRC/۲۱۴) پایبند بوده و تمام تلاش خود را به کار گرفته است تا آژانس بتواند به طور مؤثر فعالیتهای راستیآزمایی خود را در ایران از جمله اقدامات نظارتی و مراقبتی(C/S) در مورد مواد و فعالیتهای هستهای در ایران که در نظام راستیآزمایی آژانس منحصر به فرد است را انجام دهد.
۲. تفکیک موضوعات در این دو گزارش با عناوین فوق به درستی رعایت نشده است. برخی از موارد مرتبط با برجام در گزارش پادمانی (NPT) عیناً تکرار شده و بالعکس، برخی از موارد مرتبط با موضوعات پادمانی NPT در گزارش برجامی مشاهده میشود. به عنوان نمونه، فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی مرتبط با کارگاههای ساخت روتور سانتریفیوژها و بیلوز فقط بایستی در محدوده گزارش برجام تعریف شوند.
۳. به دنبال خروج غیرقانونی آمریکا از برجام در ماه مه ۲۰۱۸ و ناتوانی اتحادیه اروپا / سه کشور آلمان، انگلستان و فرانسه در اجرای تعهدات خود، ایران در اعمال حقوق خود طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام، کلیه اقدامات داوطلبانه شفافساز فراتر از موافقتنامه پادمان جامع (CSA)، از جمله اجرای کد اصلاحی ۱/۳ را همانطور که در بند ۱۳ از مقدمه برجام و نیز در بند ۶۵ پیوست یک آن مشخص شده است، در فوریه ۲۰۲۱ به تعلیق درآورد.
۴. تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات خود تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی کشور طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و پاسخی به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، همراه با ناتوانی سه کشور اروپایی در پایبندی به تعهدات خود بود. این واقعیت آشکار به هیچ وجه نمیتواند مبنایی برای سه کشور اروپایی برای خودداری از اجرای تعهدات خود باشد.
۵. تصمیم سه کشور اروپایی مبنی بر خودداری از اجرای تعهدات لغو تحریمی خود که در بند ۲۰ ضمیمه پنج برجام در روز انتقال (۱۸ اکتبر ۲۰۲۳) مشخص شده است، اقدامی غیرقانونی و نمونه صریح دیگری از عدم پایبندی کامل آنها در نقض تعهدات خود هر دو سند برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود.
۶. در مورد موضوع به اصطلاح «دو مکان»، باید تأکید کرد که منشأ موضوع به اتهاماتی برمیگردد که در درجه اول از سوی یک طرف ثالث بد نیّت، یعنی رژیم اسرائیل، که تعهدی نسبت به هیچیک از اسناد مرتبط با منع تسلیحات کشتار جمعی به ویژه معاهده منعگسترش سلاحهای هستهای (NPT) ندارد و مکرراً برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس، از جمله به ویژه اسناد شماره ۴۰۷، ۱۹۸۳؛ ۴۴۴، ۱۹۸۵; ۴۷۵، ۱۹۸۷ و ۹۳۹، ۱۹۹۰ که مورد احترام این رژیم قرار نگرفته، مؤسسات هستهای ایران را که به اهداف صلحآمیز اختصاص داده شدهاند تهدید به حمله میکند مطرح شده است. این رژیم آنقدر گستاخ بوده که اخیراً ایران را حتی به حمله اتمی تهدید کرده است. بیانیه نتانیاهو که به صورت زنده در سراسر جهان پخش شد که در آن گفته: «ایران باید با یک تهدید هستهای معتبر مواجه شود» و وزیر میراث او نیز که گفت «بکارگیری بمب هستهای یکی از گزینههای حمله علیه حماس خواهد بود» نقض آشکار حقوق بینالملل است.
۷. از نظر حقوقی، ارزیابیهای آژانس در گزارش خود بر پایه اطلاعات غیرموثق و اسناد غیرمعتبر ارائه شده توسط رژیمی صورت میگیرد که نه تنها دائماً علیه روابط ایران با آژانس توطئه میکند، بلکه مرتکب خرابکاری، حمله و تهدید حمله به ایران همراه با سیاست وحشیانه و نسلکشی این رژیم علیه مردم بیگناه غزه میباشد که اکنون دیگر برای جامعه جهانی کاملاً شناخته شده است.
۸. با توجه به همکاری بیشتر با آژانس در سالهای اخیر، ایران اقدامات داوطلبانه را در چارچوب چندین بیانیه مشترک از جمله بیانیه مشترک ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ (۴ مارس ۲۰۲۳) اجرا کرد.
۹. اخیراً، فشارهای سیاسی مستمر اعمالی توسط چند کشور خاص، به مرحلهای رسیده است که حتی موضوعات حل و فصل شده فنی متعاقباً در گزارشهای آژانس برخلاف آنچه توافق شده است، تغییر مییابند. این فشارهای با انگیزه سیاسی، آژانس را از اجرای نقش حرفهای و بیطرفانه خود باز میدارد. مدیرکل در مناسبتهای مختلف در گزارشهای خود با بکارگیری عبارات نامتعارف، برخلاف ضرورت رویه فنی و عینی این گونه گزارشها احساسات خود را ابراز میکند که لازم است از این امر اجتناب نماید.
ایران همچنین در یادداشت خود به سایر گزارشهای «گروسی» پاسخ داده بود.
بیش از تصویب قطعنلمه نیز تهران، پکن و مسکو در بیانیهای مشترک بر حفاظت از توافق هستهای و پایبندی به تعهدات برجامی تاکید کرده بودند.
در این بیانیه سهجانبه آمده بود: «مفاد برنامه جامع اقدام مشترک همچنان معتبر است. کشورهای ما برای دستیابی به توافق هستهای از هیچ تلاشی دریغ نکرده و همچنان از این توافق حفاظت کرده و به تمامی تعهدات خود پایبند هستند».
تهران، پکن و مسکو ضمن اعلام مجدد آمادگی خود برای انجام هر کاری که برای احیای این توافق لازم است، توضیح دادند: «متاسفانه مابقی کشورهای درگیر در برجام، یعنی فرانسه، آلمان، انگلیس و آمریکا راه دیگری را انتخاب کردند».
در این بیانیه سهجانبه تاکید شده بود: «زمان آن فرا رسیده است که اراده سیاسی جدی کشورهای غربی برای جلوگیری از مارپیچ خشونت و تنش در این پرونده نشان داده شود».
در این بیانیه همچنین آمده بود: «ایران، روسیه و چین بر این باورند که زمان آن فرا رسیده تا کشورهای غربی اقدامات لازم را برای احیای توافق هستهای انجام دهند».
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان های بین المللی در وین روز یکشنبه با ارسال پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: چنین قطعنامه ای نمی تواند نتایج مثبتی را با خود به همراه داشته باشد؛ اما می تواند به طور جدی وضعیت را بدتر کند.
همچنین «علی شمخانی» دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی، در واکنش به تلاش برخی کشورهای اروپایی برای صدور قطعنامه علیه کشورمان در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: اگر برخی کشورهای اروپایی کجفهم در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ایران، بخواهند در نشست آتی شورای حکام آژانس، موضع خصمانهای نسبت به برنامه صلحآمیز هستهای ایران اتخاذ کنند با واکنش جدی و موثر کشورمان روبهرو خواهند شد.
همچنین پیش از تصویب قطعنامه سیاسی آژانس علیه ایران،8 کشور عضو آژانس ضمن انتقاد از سیاسیکاری غرب در شورای حکام، اعلام کردند پیشنویس قطعنامه ارائهشده توسط تروئیکای اروپایی با هدف سوءاستفاده از وقفه موقت در همکاری بین ایران وآژانس بینالمللی انرژی اتمی و بدون توجه به تعاملات اخیر بین مدیرکل و مقامات ایرانی است.
کشورهای بلاروس، چین، ایران، نیکاراگوئه، روسیه، سوریه، زیمبابوه و ونزوئلا در بیانیهای مشترک در مورد بند ج ۶ دستور کار «موافقتنامه پادمان انپیتی با جمهوری اسلامی ایران» اعلام کردند که پیشنویس قطعنامه با هدف سوءاستفاده از وقفه موقت در همکاری بین ایران وآژانس بینالمللی انرژی اتمی، بدون توجه به تعاملات اخیر بین مدیرکل و مقامات ایرانی است.
متن کامل قطعنامه در ادامه آمده است.