قرار دادن اولین پمپ قلب ترکیبی مصنوعی و پیوند کلیه خوک در یک بیمار موفقیت آمیز بود که نشان میدهد پیوند عضو خوک ویرایش ژنتیکی شده در حال تبدیل شدن به یک واقعیت برای موارد پیچیده است.
به گزارش پایگاه خبری تجریش به نقل از ایسنا ؛ جراحان یک بیمارستان در آمریکا با جشن گرفتن یک پیشرفت در پیوند عضو از حیوان به انسان برای دومین بار موفق شدند یک کلیه خوک اصلاح شده ژنتیکی را به یک فرد زنده پیوند بزنند و نخستین جراحی همزمان پیوند کلیه و پمپ قلب را رقم بزنند.
این جراحی در بیمارستان NYU Langone Health در نیویورک بر روی یک زن ۵۴ ساله به نام لیزا پیزانو که از نارسایی قلبی و بیماری کلیوی پیشرفته رنج میبرد، انجام شد. این جراحی در حالی انجام شد که در صورت عدم انجام آن لیزا تنها چند هفته زنده میماند.
پیزانو با نارسایی قلبی و مرحله پیشرفته بیماری کلیوی مواجه بود، اما پزشکان توانستند او را برای این جراحی پیشگامانه تایید کنند.
جراحان چند روز قبل از پیوند یک پمپ مکانیکی قلب را در پیزانو کاشتند که به گفته پزشکان اولین جراحی ترکیبی در جهان بود.
پزشکان علاوه بر کلیه اصلاح ژنتیکی شده همچنین در عملی که به گفته بیمارستان برتی اولین بار بر روی یک بیمار زنده بود، غده تیموس خوک را به بدن بیمار پیوند زدند که به آموزش سیستم ایمنی و کاهش احتمال رد عضو کمک میکند.
پزشکان توانستند ژنی را که قندی به نام آلفا گال(alpha-gal) تولید میکند، حذف کنند که رد فوری کلیه خوک اصلاح شده را متوقف کرد. مطالعات قبلی نشان دادهاند که حذف آلفا گال به جلوگیری از دفع فوری اندامها از دیگر گونهها مانند خوک توسط بدن انسان کمک میکند.
دکتر مونتگومری که رهبری این جراحی را بر عهده داشت، گفت: ما با استفاده از اصلاح ژنتیکی خوکها میتوانیم نقشی که یک تغییر در ژنوم میتواند بیگانهپیوندی را به یک جایگزین مناسب تبدیل کند، بهتر درک کنیم. از آنجایی که این خوکها را میتوان پرورش داد و نیازی به شبیهسازی مانند ویرایشهای پیچیده ژنی ندارند، این یک راه حل پایدار و مقیاسپذیر برای حل معضل کمبود اندام پیوندی است. اگر بخواهیم به سرعت زندگیهای بیشتری را نجات دهیم، استفاده از این اصلاحات ژنتیکی و داروهای کمتر پاسخگو خواهد بود.
دکتر رابرت مونتگومری جراح اصلی این جراحی به خبرنگاران گفت که این عمل نقطه عطفی در سفر ما برای در دسترس قرار دادن اندامهای نجات دهنده برای هر کسی است که به آنها نیاز دارد.
مونتگومری که اولین پیوند کلیه اصلاح ژنتیکی شده از خوک به انسان را روی یک فرد مرگ مغزی در سال ۲۰۲۱ انجام داده است، گفت: این جراحی تازه این احتمال را نزدیکتر میکند که دیگر هیچ کس بر اثر کمبود عضو نمیرد و حتما منتظر مهیا شدن عضو از شخص دیگری نباشد.
گفتنی است که اولین پیوند کلیه خوک به یک بیمار زنده در ماه مارس در بیمارستان عمومی ماساچوست بر روی یک مرد ۶۲ ساله انجام شد.
بیگانهپیوندی(Xenotransplants) که به پیوند یک عضو بین گونههای مختلف گفته میشود، به عنوان یک راه حل بالقوه برای بیماران نیازمند پیوند عضو در میان کمبود مزمن اهداکنندگان عضو مورد استقبال قرار گرفته است.
با این حال، بدن انسان میتواند اندامهای حیوانی را رد کند، به این معنی که آنها باید از نظر ژنتیکی اصلاح شوند تا اطمینان حاصل شود که سازگار هستند و خطر را برای بیمار کاهش میدهد.
قلب اصلاح شده ژنتیکی خوک در سال ۲۰۲۳ به دو بیمار در دانشگاه مریلند پیوند زده شد، اما هر دو کمتر از دو ماه زنده ماندند.
پیزانو دارای سطوح بالایی از آنتیبادیهای مضر برای بافت انسان بود، اما نه برای اندام ویرایش شده خوک. بنابراین یک کلیه خوک اصلاح شده ژنتیکی برای او مناسب بود. وی میگوید قبل از تن دادن به این جراحی، تمام راههای دیگر را امتحان کرده بود.
طبق بیانیه بیمارستان، پزشکان میگویند که سالها طول میکشید تا برای او یک کلیه همسان انسانی برای پیوند پیدا شود تا بدن او عضو اهدایی را رد نکند.
پیزانو گفت: من پیش خودم گفتم در بدترین سناریو، اگر این کار جواب ندهد، ممکن است برای نفر بعدی کار کند. میدانید، بالاخره حداقل یک نفر از آن سود خواهد برد.
مونتگومری میگوید حالا که تقریباً دو هفته از این عمل گذشته است، پیزانو هنوز هیچ نشانهای از رد عضو را نشان نداده است و عملکرد کلیه او عالی است.
دکتر معظمی از اعضای تیم جراحی نیز گفت: این رویکرد منحصر به فرد اولین بار در جهان است که بکار گرفته میشود. این جراحی فرصتی برای کیفیت بهتر زندگی و دادن زمان بیشتری به لیزا برای گذراندن زمان با خانوادهاش است. به نظر میرسد جراحان در حال یادگیری هستند که چگونه میتوانند پیوند اندامهای خوک ویرایش شده ژنتیکی را به واقعیت و امری رایج تبدیل کنند.