بازار رحم اجاره‌ای، آیا تلاش‌ها برای حمایت از حقوق زنان در کنفرانس جهانی رم به نتیجه می‌رسد؟

شهر رم، پایتخت ایتالیا طی روزهای ۵ و ۶ آوریل میزبان کنفرانس بین‌المللی «اعلامیه کازابلانکا برای لغو رحم جایگزین» است.

 

بازار رحم اجاره‌ای، آیا تلاش‌ها برای حمایت از حقوق زنان در کنفرانس جهانی رم به نتیجه می‌رسد؟

 

به گزارش پایگاه خبری تجریش به نقل از یورونیوز ؛ پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان نیز یکی از مدافعان برگزاری این کنفرانس است. او در ژانویه سال جاری خواستار ممنوعیت جهانی عمل «نفرت‌انگیز» رحم اجاره‌ای شده بود که به گفته او «نقض شدید حیثیت زن و کودک است» و از جامعه بین‌المللی خواسته بود تا این عمل را بطور جهانی ممنوع کنند.

گفته می‌شود زنی به نام اولیویا مورل که از طریق رحم جایگزین به دنیا آمده بود نیز در همین زمینه نامه‌ای برای پاپ فرستاده و داستانش را روایت کرده است.

پس از خواندن این نامه، پاپ از او و هیأتی از «اعلامیه کازابلانکا برای لغو جهانی رحم جایگزین» را که برای شرکت در نشست رم به ایتالیا آمده بودند، روز پنج‌شنبه به واتیکان دعوت و با آنها گفتگو کرد.

اولیویا مورل که یک فمینیست و مادر سه فرزند است، می‌گوید پس از آنکه متوجه شده از طریق رحم اجاره‌ای به دنیا آمده، مبارزه برای محافظت از کودکان و مادرانشان در برابر این «تجارت» را آغاز کرده است.

 

اعلامیه کازابلانکا چیست؟

اعلامیه کازابلانکا برای لغو جهانی رحم جایگزین در ۳ مارس سال ۲۰۲۳ میلادی پس از امضا توسط ۱۰۰ کارشناس از ۷۵ ملیت، رسما منتشر شد.

هدف این اعلامیه، متعهد ساختن دولت‌ها به اتخاذ تدابیری علیه «رحم جایگزین» در همه اشکال و روش‌های آن، اعم از پولی یا بدون پرداخت دستمزد است.

در ضمیمه این اعلامیه نیز پیشنهاداتی برای تصویب یک کنوانسیون بین‌المللی برای لغو جهانی رحم جایگزین گنجانده شده است.

امضاکنندگان اعلامیه کازابلانکا، کارشناسانی از رشته‌های مختلف و عمدتاً وکلا، پزشکان، روان‌شناسان، جامعه‌شناسان و فیلسوفان بودند.

آنها اعلام می‌کنند که اگرچه از رنج مردمی که ممکن است باردار نشوند همچنین از جذابیت فناوری‌های تولید مثل آگاه هستند، اما قراردادی که به موجب آن یک یا چند سفارش‌دهنده با یک زن توافق می‌کنند که او یک یا چند فرزند را برای آنها به دنیا بیاورد و در بدو تولد به آنها تحویل دهد، برخلاف کرامت انسانی است و باعث کالا شدن زنان و کودکان می‌شود.

بر همین اساس، امضا کنندگان این اعلامیه به دولت‌ها پیشنهاد می‌کنند:

  • رحم اجاره‌ای را در قلمرو خود ممنوع کنند و هرگونه اعتبار قانونی برای قراردادهایی که زنان را متعهد به بارداری و زایمان می‌کند، رد کنند.
  • برای افراد و شرکت‌هایی که به عنوان واسطه بین مادر جانشین و سفارش‌دهندگان عمل می‌کنند، مجازات‌هایی را وضع کنند.
  • افرادی را که چه در داخل قلمرو این کشورها به مادران جایگزین مراجعه می‌کنند و شهروندانی را که در خارج از قلمرو به‌دنبال مادران جایگزین هستند، تحت پیگرد قانونی قرار دهند.

 

هدف از برگزاری کنفرانس بین‌المللی رم چیست؟

انتظار می‌رود که «کنفرانس بین‌المللی رم» گامی تعیین کننده برای حمایت و تشویق ابتکارات ملی و بین‌المللی در این راه باشد و منجر به تصویب یک معاهده بین‌المللی می شود.

در این کنفرانس افرادی همچون ریم آلسالم، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور خشونت علیه زنان و دختران همچنین ولینا تودوروا، نماینده کمیته حقوق کودکان سازمان ملل و یوجنیا روچلا، وزیر خانواده ایتالیا حضور دارند.

قرار است سازمان‌دهندگان این کنفرانس، برای نمایندگان دولت‌ها و سیاستگذاران درباره اثرات زیان‌آور رحم جایگزین شرح داده شود و راهکارهای قانونی برای کشورهایی که مایل به دفاع از جمعیت خود در برابر چنین بازاری هستند پیشنهاد شود.

پایگاه خبری تجریش

@tajrishonline

ما را دنبال کنید