وقف، یکی از موضوعات بسیار مهمی است که میتواند در حوزههای مختلفی انجام شود و بسیاری از مشکلات جامعه را برطرف کند.
مدتی پیش، خبر تغییر تاریخ مناسبت روز وقف در تقویم رسمی کشور از ۲۷ صفر به ۱۶ ربیع الاول منتشر شد که با حلول ماه مبارک ربیع و در آستانه روز وقف به شکل گیری یکی از موقوفات مهم کشور، یعنی سرای حاج نادعلی در بازار تهران پرداخته ایم که هر ساله توانسته است خدمات زیادی را به مهمانهای خود ارائه دهد.
سید حسام الدین بنی هاشمی، وکیل موقوفه سرای حاج نادعلی درمورد تاریخچه تأسیس آن بیان کرد: ۱۴۲ سال است که این موقوفه پابرجاست و نیت آن، اقامه عزای اهل بیت (ع) است و علاوه بر این، نیتهای عمومی اجتماعی مثل کمک به فقرا هم، دارد و سالیان گذشته، این کار به صورت خودجوش انجام میشده است و در دوره ای، موضوع ساخت و ساز این جا مطرح شد و وقفهای هم در این بین رخ داد، اما یکی دو سال است که در حال احیای دوباره آن هستیم. روزی که پس از چندین سال داشتیم این جا را برپا میکردیم مخاطبان جلسات اول ما شاید به ۱۵-۱۰ نفر نمیرسیدند، اما الحمدلله این مدت روند به گونهای پیش رفت که حیاط دیگر جایی نداشت و ظرفیت تکمیل شده بود.
او درمورد اقدامات انجام شده در این موقوفه گفت: یکی دیگر از کارهای ما این است که در بخش اطعام، اغلب افرادی سر این سفره بنشینند که از لحاظ مالی ضعیف هستند و سعی کردیم شأن و منزلت اهل بیت علیهم السلام و آنها حفظ شود و از رستوران مطرح بازار، غذا را تهیه و پخش میکنیم و خیلی از افرادی که سر سفره مینشینند عنوان میکنند شاید سالی یک بار هم نتوانند از جلوی درب این رستوران رد شوند و الحمدلله، این خیمه امسال برپا شد و ان شاءالله، اگر توفیق داشته باشیم این خیمه را بزرگتر میکنیم.
با توجه به این که نیت واقف عزای ائمه اطهار علیهم السلام است دهه آخر صفر را به مناسبت رحلت پیامبر اکرم صل الله علیه و آله والسلم و شهادت امام حسن مجتبی (ع) و حضرت اباعبدالله الحسین (ع) امام رضا (ع) برپا میکنیم و از منبریهای سرشناس و مداحان بزرگوار دعوت میکنیم و با توجه به بضاعتی که داریم حدود ۳۰۰-۲۵۰ نفر در این موقوفه حضور دارند.
وکیل موقوفه سرای حاج نادعلی تصریح کرد: در رابطه با وقف باید گفت که در کشور ما، افراد از وقف بهره برده اند و نمیتوان کسی را پیدا کرد که از این سنت حسنه بهرهای نبرده باشد. به همین دلیل، خیلی از افراد وقف آب یا کشاورزی میکنند و اگر به سیره اهل بیت علیهم السلام نگاه کنید آن بزرگواران نیز، وقف میکرده اند و از جمله میتوان به نبی مکرم اسلام (ص) و حضرت امیرمومنان، حضرت علی (ع) اشاره کرد و هیچ کسی نیست که بگوید از مسجد استفاده نکرده ام یا به حسینیه نرفته ام. مثلاً خیلی از چاههای شهر کاشان وقف هستند و این نشان میدهد که تا چه اندازه موضوع وقف باعث گره گشایی در زندگی افراد شده و بسیاری از مشکلات مردم را برطرف کرده است.
او گفت: سرای موقوفه حاج نادعلی در سال ۱۲۶۰ هجری شمسی، از اموال حاج میرزا آقا کجوری و به دست مبارک شیخ فضل الله نوری وقف شده است و بیش از ۱۴۰ سال است که این خیمه پابرجاست و در سنوات گذشته، این کار به صورت سنتی و خودجوش توسط کسبه انجام میشده است و به حمدالله بعد از بازسازی سرا، این کار را به شکل و سیاق گذشته شروع کردیم که خدا را صد هزار مرتبه شکر به وسیله این خیمه، خیلیها از سر این سفره بهره برده اند و بدون مبالغه عرض میکنم از روزی که فضای خیمه را پررنگتر کردیم کاسبی و شرایط و مشکلاتمان رفع و رجوع و بهتر شد.
بنی هاشمی درمورد هزینه برگزاری مراسمها در سرای موقوفه حاج نادعلی بیان کرد: یکی از نیتهای این موقوفه، عزای اهل بیت علیهم السلام است و به همین خاطر، ما موظف هستیم طبق نص وقف نامه، عوایدی از مال الاجاره و درآمدهای این چنینی را صرف این کار کنیم که تا به امروز، این کار انجام شده و هزینهها بدون این که کسی تحت فشار قرار بگیرد صرف شده است و سعی کردیم این نیت را هر سال بهتر از سال قبل اجرا کنیم و الحمدالله، به حدی برکت این موقوفه زیاد است که بنده، کمتر کسی را میبینم این جا حضور داشته باشد و ناراضی از آن برگردد و درواقع، به هر شکلی، همه افراد بهره مند میشوند. در نتیجه، ما مکلف هستیم نیت واقف را اجرا کنیم و نمیتوانیم از نظر واقف جلوتر یا عقبتر برویم، در حالی که یک سری از موقوفات هستند که بیشتر، فضای مذهبی آنها برجسته است و در مقابل، موقوفات دیگری هستند که بیشتر گرایش اجتماعی دارند. اما این موقوفه تلفیقی از گرایشهای اجتماعی و مذهبی است و آن چه که واقف در آن سال برای متولیان پس از خود امر کرده بحث احیاء و اقامهی عزا بوده است و ما موقوفات ولادت و اعیاد را نداریم. اما الحمدالله کسبه از درآمد شخصی خود بعضاً این فضا را عطرآگین میکنند.
او درمورد اهمیت وقف مطرح کرد: خواهشی که داریم این است که به موضوع بحث توجه زیادی شود؛ هم افرادی که متولی هستند و هم کسانی که نظارت دارند و حتی افرادی که به اصطلاح آقایان اوقافی، موقوفٌ علیهم هستند تا جایی که امانتی که دست ماست را به درستی اجرا کنیم تا بتوانیم بسیاری از مشکلات جامعه را حل کنیم. چون با این کار میتوانیم خیلی از فشارهای اجتماعی را برداریم و موقوفات درمانی زیادی داریم که در این شرایط گرفتاری مردم، بسیاری از این موقوفات میتوانند به داد مردم برسند. اما با توجه به این که منابع محدود است و ما مکلف هستیم آن چه که واقف گفته است را اجرا کنیم فردی که این موقوفات و وقف نامهها را تنظیم میکند باید به کارشناس آن رجوع کند تا بتوان مشکلات روز را حل کرد