آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در سومین سفرش به کییف از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین، بامداد چهارشنبه وارد پایتخت این کشور شد.
این دیدار در حالی انجام میشود که ضدحملات اوکراین در مقابل روسیه وارد چهارمین ماه خود میشود و برخلاف انتظار، نیروهای اوکراینی نتوانستهاند در بازپسگیری مناطق از دست رفته خود توفیق چندانی کسب کنند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت که بلینکن در طول سفر دو روزه خود احتمالا بسته جدیدی از کمکهای ایالات متحده به ارزش بیش از یک میلیارد دلار را اعلام خواهد کرد.
به گفته این مقام، انتظار میرود بلینکن در این سفر با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور و دیمیترو کولبا، وزیر خارجه همچنین چندین مقام ارشد و شخصیت برجسته جامعه مدنی این کشور دیدار و گفتگو کند.
این نخستین سفر یک مقام ارشد آمریکایی به اوکراین از زمان آغاز ضدحملات کییف به روسیه برای بازپسگیری مناطق از دست رفته است.
چند ساعت قبل از ورود بلینکن، روسیه حملات هوایی تازهای را به کییف و منطقه جنوبی اودسا انجام داد. مقامات اوکراینی گفتند که هیچ تلفاتی در پایتخت گزارش نشده، اما در اودسا یک غیرنظامی کشته شده است و زیرساختهای این بندر نیز آسیب دیدهاند.
رویترز خبر داده که گزارشهای رسانهای به نقل از مقامات ناشناس آمریکایی حاکی از آن است که ضد حملات اوکراین بسیار کند بوده و با تاکتیکهای ضعیف به کار گرفته شده است. انتقادی که البته خشم مقامهای اوکراینی را به همراه داشته و دیمیترو کولبا از مخالفان و منتقدان خواست «خفه شوند».
اوکراین بیش از دهها روستا و شهرکهای کوچک را در حمله خود بازپس گرفته، اما پیشروی سربازانش به سمت سرزمینهای تحت کنترل روسیه به دلیل وجود میادین مین و مایلها سنگر، چندان موفقیتآمیز نبوده است.
با این حال مقامهای آمریکایی مراقب بودهاند که به صورت علنی از تاکتیکهای نظامی اوکراین انتقاد نکنند. یک مقام وزارت خارجه آمریکا که نخواسته فاش شود در این خصوص به رویترز میگوید: «واشنگتن مایل است با اوکراینیها در مورد چگونگی حمله، ارزیابی نیازهای میدان نبرد همچنین هر اقدامی که ممکن است برای تقویت امنیت انرژی این کشور لازم باشد، گفتگو کند.»
این مقام در ادامه افزود: «من فکر میکنم مهم ترین چیز این است که ما یک ارزیابی واقعی از خود اوکراینیها دریافت کنیم. ما میخواهیم ببینیم و بشنویم که آنها چگونه قصد دارند در هفتههای آینده پیشروی کنند.»
افزایش مخالفتها با کمکهای اوکراین
با وجود حمایت قاطع ایالات متحده از اوکراین از زمان آغاز این جنگ، چندین نامزد جمهوریخواه برای ریاست جمهوری این کمکها را زیر سوال بردهاند. این انتقادات باعث شده تا برخی از استمرار کمکهای آمریکا به روسیه پس از گرمتر شدن مبارزات انتخاباتی ۲۰۲۴ در ایالات متحده ابراز تردید کنند.
دولت ایالات متحده تاکنون بیش از ۴۳ میلیارد دلار تسلیحات و سایر کمکهای نظامی به اوکراین ارائه کرده است. رویترز روز جمعه گزارش داد که قرار است بسته جدیدی از کمکهای تسلیحاتی و امنیتی نیز در این هفته اعلام شود.
کییف امیدوار است که جتهای جنگنده F-16 ساخت ایالات متحده را دریافت کند که توسط تعدادی از متحدان ناتو وعده داده شده است.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در ماه اوت از کنگره خواست تا حدود ۴۰ میلیارد دلار برای هزینههای اضافی، از جمله ۲۴ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین و سایر نیازهای بین المللی تصویب کند.
این درخواست ممکن است با مخالفت کنگره روبرو شود، جایی که برخی از جمهوریخواهان به ویژه آنهایی که با رئیس جمهور سابق دونالد ترامپ روابط نزدیکی دارند، میخواهند کمکهای میلیاردی واشنگتن به اوکراین را کاهش دهند.
یورنیوز