بانک مرکزی ترکیه از روز یکشنبه اجرای طرح محدودسازی پذیرش سپردههای ارزی حفاظت شده را توسط بانکها آغاز کرد.
بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی آژانس مقررات و نظارت بانکی ترکیه (BDDK)، حجم سپرده های ارزی محافظت شده (KKM) تا ۴ اوت گذشته با ثبت رکوردی تازه به ۳.۳ تریلیون لیر (معادل ۱۲۲ میلیارد دلار) رسیده و ۲۶ درصد از کل سپردههای بانکی این کشور را تشکیل داده است.
ترکیه طرح سپرده های ارزی محافظت شده (KKM) را از اواخر سال ۲۰۲۱ برای جلوگیری از سقوط تاریخی نرخ برابری لیر که به دلیل تلاش غیرمعمول رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری، برای کاهش نرخ بهره علیرغم افزایش تورم آغاز شده بود، به اجرا گذاشت.
بر پایه این طرح، سپردههای ارزی مردم بر پایه دلار آمریکا، یورو و پوند بریتانیا به شرط تبدیل به لیر در قبال افت نرخ برابری ارز ملی در برابر ارزهای عمده حافظت میشدند. بانک مرکزی ترکیه تنها طی ژوئن و ژوئیه گذشته حدود ۳۰۰ میلیارد لیر (معادل ۱۱ میلیارد دلار) برای جبران افت ارزش سپردههای ارزی حفاظت شده هزینه کرده و برآورد شده که این رقم طی ماه جاری میلادی به ۳۵۰ میلیارد لیر برسد.
نرخ برابری لیر ترکیه در برابر هر دلار آمریکا طی دو سال گذشته حدود ۶۸ درصد کاهش یافته است.
بانک مرکزی ترکیه در ساعات اولیه روز یکشنبه اعلام کرد که محدودیت تازهای را برای بانکها در خصوص تبدیل سپردههای ارزی خود به سپردههای ارزی حفاظت شده تعیین کرده است. در همین حال، از بانکها خواسته شده تا با تغییر شرایط تمدید سپردههای ارزی حفاظت شده، دارندگان این حسابها را از تمدید آنها منصرف کنند.
طبق مصوبه جداگانهای که در روزنامه رسمی دولت ترکیه منتشر شده، بانک مرکزی همچنین نسبتهای ذخیره قانونی بانکها را برای سپردههای ارزی افزایش داد تا توان آنها را برای گشایش حسابهای ارزی حفاظت شده کاهش دهد. این نسبت برای سپردههای ارزی حفاظت شده با سررسید یک ماهه از ۲۵ به ۲۹ درصد افزایش یافته است.
پس از پیروزی مجدد آقای اردوغان در انتخابات ماه مه، وزیر دارایی و رئیس بانک مرکزی ترکیه با چرخشی تازه در سیاستهای پولی این کشور، نرخ بهره را ۹ واحد درصد افزایش دادند و متعهد به کاهش نرخ تورم شدند.
یورونیوز