شالیزار‌های شمال دوباره کشت می‌شوند

در حالیکه برداشت برنج به نیمه راه رسیده است برخی شالیکاران مازندرانی نشای دوباره برنج را آغاز کرده اند.

برداشت برنج از اواسط تیرماه در مازندران آغاز شده است و به طور معمول تا شهریورماه ادامه دارد، اما در حالیکه بخش زیادی از برنج‌های استان هنوز برداشت نشده است، برخی شالیکاران پیشرو که روز‌های اخیر برنج‌های رسیده را برداشت کردند سریعا در تدارک کشت برنج شدند.

کشت دوم برنج در شمال به دو شیوه نشای مجدد و پرورش رتون انجام می‌شود که در روش اول کشاورزان همانند کشت نخست اقدام به آماده سازی دوباره شالیزار‌ها می‌کنند و با نشای مجدد ساقه‌های برنج در زمین؛ همه فرایند‌های کشت برنج طی می‌شود، اما در پرورش رتون، شالیکاران پس از برداشت برنج، هیچ عملیاتی در زمین انجام نمی‌دهند و اجازه می‌دهند ساقه‌های باقی مانده از کشت نخست، جوانه زده و پرورش داده شود تا تبدیل به شالی شوند.

کارشناسان در چند سال گذشته به دلیل بروز خشکسالی، تنش‌های آبی و گرمای هوا در تابستان به کشاورزان توصیه می‌کردند از نشای مجدد برنج در مناطقی که با کم آبی مواجه است خودداری کنند، اما افزایش چندمرحله‌ای قیمت برنج در ابتدای سال گذشته سبب شد برخی از کشاورزان که کاشت برنج را زودتر از سال‌های گذشته آغاز کرده بودند و محصول آن‌ها نیز زودتر برداشت شد حالا به فکر کشت دوم این محصول بیفتند.

کشت دوم برنج در حالی در برخی مناطق استان آغاز شده است که مسئولان شرکت آب منطقه‌ای مازندران و جهاد کشاورزی استان در خصوص احتمال تامین نشدن آب مورد نیاز برای کشت دوم برنج به شالیکاران هشدار داده و از آنان خواسته اند از کشت دوم برنج خودداری کنند و در صورت نیاز از روش پرورش رتون که نیاز چندانی به آب ندارد استفاده کنند.

ممنوعیت کشت دوباره برنج در برخی مناطق مازندران

احسان عباسپور معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: با توجه به شرایط آبی در استان، ممنوعیت کشت دوباره برنج در مناطقی که آب مطمئن ندارند به تمام ادارات جهاد کشاورزی شهرستانها، شورا‌های اسلامی روستا‌ها و مراکز خدمات کشاورزی در قالب بخشنامه ابلاغ شده است.

او افزود: جهاد کشاورزی نیز در راستای همین دستورالعمل هیچگونه حمایتی از کشت دوباره برنج در مناطقی که دچار تنش آبی هستند نمی‌کند و هیچ نهاده‌ای نیز به آن‌ها تخصیص داده نخواهد شود.

عباسپور ادامه داد: چنانچه کشاورزان اقدام به کشت برنج در مناطق دچار تنش آبی کنند و محصولشان خسارت ببیند بیمه نیز هیچ تعهدی برای پرداخت غرامت ندارد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: کشت دوباره برنج تنها در مناطقی که آب جاری مطمئن دارند بلامانع است.

او با بیان اینکه پرورش رتون بعد از برداشت برنج بلامانع است، افزود: پرورش رتون هزینه کمتری نسبت به کشت اصلی دارد و مصرف کود، آب و آفتکش کمتر و قیمت آن نیز در مقایسه با کشت اول بیشتر است به همین دلیل به کشاورزان توصیه می‌شوند بجای کشت دوباره برنج که آب فراوانی مصرف می‌کند، پرورش رتون را در دستور کار قرار دهند

عباسپور گفت: ۵۷ هزار هکتار از شالیزار‌های مازندران پارسال زیر کشت دوم برنج رفت که که پیش بینی می‌شود امسال به نصف کاهش یابد. 

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: دلیل ممنوعیت کشت دوباره برنج حفاظت از منابع آب‌های زیرزمینی و جلوگیری از گسترش خشکسالی است

@tajrishonline

ما را دنبال کنید