ماجرای تعطیلی چند کتابفروشی و افزایش متراژ فروشندگان کتاب

در حالی که طی چند روز اخیر خبر تعطیلی کتابفروش‌ها در رسانه‌ها دست به دست می‌شود، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌گوید این اتفاق قطعاً ناخوشایند است ولی از طرف دیگر متراژ کتاب‌فروشی‌های کل کشور در ۲ سال اخیر اضافه شده است.

به گزارش تجریش آنلاین به نقل از خبرنگار کتاب ایرنا، بدون شک نمی‌توان تأثیر کتاب‌فروشی‌ها بر جامعه را نادیده گرفت. این اماکن فرهنگی که در میان خیابان‌ها و کوچه‌ها جای گرفتند، خانه‌های امنی هستند که از کودک تا بزرگ‌سال، پیر و جوان می‌توانند در آن به گفت‌وگو با دیگرانی بنشینند که شاید فکری متفاوت با آن‌ها داشته باشند. کتاب‌فروشان به خصوص آنهایی که چند سال تجربه فعالیت دارند، یکی از بهترین مشاورها برای انتخاب کتاب مناسب هستند، فقط کافی است که مخاطب چند دقیقه با آنها به گفت‌وگو بنشیند.

کتاب‌فروش اگر کتابی را بعد از چند ماه یا چند سال بفروشد، عملاً ضرر می‌کند

تعطیلی کتاب‌فروشی‎‌ها اتفاق تازه‌ای نیست، اما تعطیلی هر کتابفروشی هرچند کوچک یا بزرگ، قدیمی و جدید باز هم برای دوست‌دارن یار مهربان غمناک است. البته سال‌ها است که کتاب‌فروشان درباره شرایط بی‌ثبات فعالیت در این صنف هشدار دادند چرا که افزایش قیمت کاغذ موجب رشد سریع قیمت کتاب شده است. ناشران از این مساله آسیب دیدند و با راهکارهایی مانند کاهش شمارگان یا عدم درج قیمت برای کتاب، سعی در کاهش آسیب‌ها دارند.

این در حالی است که کتاب‌فروش بعد از دریافت کتاب از شرکت پخش یا ناشر، از نظر قانونی نمی‌تواند تغییری در قیمت کتاب ایجاد کند. کتاب ممکن است چند ماه تا چند سال در کتاب‌فروشی باقی بماند، در این شرایط هزینه انبار و نگهداری کتاب توسط کتاب‌فروش نمی‌تواند نادیده انگاشته شود. در نتیجه کتاب‌فروش اگر کتابی را بعد از چند ماه یا چند سال بفروشد، عملاً ضرر می‌کند. زیرا علاوه بر هزینه انبار باید بهای بیشتری نسبت به کتابی که فروختند، برای خرید چاپ جدید از کتاب بپردازند.

در نتیجه همه این اتفاق‌ها احتمال تعطیلی کتاب‌فروشی‌های ضعیف و کوچک افزایش می‌یابد که البته کتاب‌فروشی‌هایی با سابقه ۵۰ سال و حتی شهر کتابی که جز کتاب، کالایی مانند صنایع دستی، لوازم‌التحریر، اسباب‌بازی و دیگر وسایل می‌فروشد هم از این خطر تعطیلی در امان نیستند.

حالا البته یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت‌وگو با ایرنا اعلام کرده که تعطیلی کتابفروشی ها درست است اما آنقدر که در رسانه‌ها سر و صدا می‌کند در مقابل آن بازگشایی کتابفروشی های جدید جایی در خبرها ندارد. او این را هم اضافه می‌کند که در دو سال گذشته متراژ قابل توجهی کتاب‌فروشی در تهران و دیگر شهرها به متراژ کتاب‌فروشی‌های کل کشور اضافه شده است.

در ادامه این گزارش اشاره‌ای به چند کتابفروشی که طی روزهای اخیر تعطیل شده یا خواهند شد می‌پردازیم و بخش کامل‌تری از گفت و گو با معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال ها از نظر شما خواهد گذشت.

افزایش اجاره‌بها و تخفیف‌های غیرمتعارف کتاب آسیب‌زا است

یکی از آخرین کتاب‌فروشی‌هایی که در اواسط خرداد ۱۴۰۲ خبر تعطیلی آن منتشر شد، کتاب‌فروشی دف در خیابان کریمخان است. این کتاب‌فروشی چند ماهی در سال ۹۹ هم مجبور به متوقف کردن فعالیت خود شده اما توانسته بود بعد از چند ماه به فعالیتش ادامه دهد. حمیدرضا شعبانی مدیر انتشارات و کتابفروشی دف عوامل مختلف مانند افزایش اجاره‌بها و تورم موجب افزایش قیمت کتاب می‌شود، فروش کتاب با تخفیف‌های غیرمتعارف در فضای مجازی را از عوامل مؤثر در تعطیلی این کتابفروشی اعلام کرد.

به گفته او برای هربار خرید کتاب، مجبور بودند تا از سرمایه کتاب‌فروشی استفاده کنند و نتوانستند بعد از ۹ سال فعالیت به این اقدامات ادامه بدهند.

کتاب‌فروشی هاشمی که با همت مرحوم سیف‌الله هاشمیان ۳۰ سال پیش در خیابان ولیعصر بنیان‌گذاری شد، دیگر فروشگاهی است که اعلام کرده از پایان تیرماه ۱۴۰۲ تعطیل خواهد شد. این کتابفروشی با متراژ ۱۰۰ مترمربع یکی از قدیمی‌ترین مراکز فرهنگی تهران و پاتوق فرهنگی دوستداران کتاب است که در نزدیکی میدان ولیعصر (عج) جای دارد. مسئولان این فروشگاه سودده نبودن کتابفروشی به لحاظ اقتصادی و بی‌ثباتی اقتصادی را دلیل اصلی تعطیلی این کتاب‌فروشی عنوان کرده‌اند.

ماجرای تعطیلی چند کتابفروشی و افزایش متراژ فروشندگان کتاب
 کتاب‌فروشی هاشمی

شهرکتاب قبا نیز در خیابان ناطق نوری که از سال ۹۰ فعالیت می‌کند، دیگر کتاب‌فروشی است که مجبور به تعطیلی شده است. در این کتاب‌فروشی بالغ بر سه هزار عنوان کتاب در دو حوزه بزرگسال و کودک و نوجوان را عرضه می‌کرد.

همچنین در این فروشگاه لوازم‌التحریر و صنایع دستی نیز عرضه می‌شد و عمده فروش متعلق به این کالاها بود، چراکه به گفته مدیران این کتاب‌فروشی، کتاب بزرگسال فروشی ندارد.

لزوم توجه به افتتاح کتاب‌فروشی‌ها

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفت و گو با ایرنا درباره تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها در عین حال که آن را اتفاقی غم‌انگیز می‌داند، می‌گوید که برای بقای کتاب‌فروشی‌ها اگر کمکی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممکن باشد آن را انجام خواهیم داد.

یاسر احمدوند تاکید داشت که باید به اخبار افتتاح کتاب‌فروشی‌ها هم مانند تعطیلی آنها توجه شود. به گفته او در دو سال گذشته متراژ قابل توجهی کتاب‌فروشی در تهران و دیگر شهرها به متراژ کتاب‌فروشی‌های کل کشور اضافه شده است. همچنین در سال ۱۴۰۲ افتتاح کتاب‌فروشی‌ها بیش از تعداد تعطیلی‌ها است.

ماجرای تعطیلی چند کتابفروشی و افزایش متراژ فروشندگان کتاب
 یاسر احمدوند - معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

به گفته او با توجه به اینکه بیش از ۱۰ هزار عنوان کتاب در سال تولید می‌شود، هر کتاب‌فروشی باید گنجایش بین ۴۰ تا ۵۰ هزار عنوان کتاب را داشته باشد. شاید به همین دلیل باشد که سرعت تعطیلی کتاب‌فروشی‌های کوچک بیش از سایر فروشگاه‌ها است.

کتاب‌فروشی‌ها همواره پذیرای کتاب‌دوستان بودند، اما شرایط خوبی را تجربه نمی‌کنند. در نتیجه شرایط اقتصادی، یا محدودتر شدن سبد خرید مردم یا هر شرایطی که ممکن است مانع فعالیت این صنف شود، مشخص است که تعداد بیشتری کتاب‌فروشی نسبت به گذشته تعطیل می‌شوند. اما باید مانع ادامه این روند شد، چراکه تعطیلی هر کتاب‌فروشی به معنی از بین رفتن بخشی از فرهنگ یک محله است.

@tajrishonline

ما را دنبال کنید