تاکید وزیر علوم بر مهارت ورزی دانشجویان در برنامه هفتم توسعه

وزیر علوم گفت: باید در برنامه هفتم توسعه منافع صنایع خصوصی و دولتی را به پذیرفتن دانشجویان گره بزنیم.

 محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی به ارائه عملکرد این وزارت خانه پرداخت.

وی ضمن تبریک روز معلم و گرامیداشت سالگرد شهید مطهری درباره موضوع آمایش آموزش عالی اظهار داشت: بین آموزش دولتی و خصوصی فرق وجود دارد. در آموزش دولتی طبق قانون باید آموزش ها تا سر حد خودکفایی و نیاز کشور باشد ولی در بخش خصوصی فرق دارد. آموزش در بخش دولتی باید مهارت محور  و نیاز محور بوده و موجب ارتقای دانایی جامعه شود. نیازمحور بودن در بخش آموزش عالی دولتی باید لحاظ شود ولی تحقق این امر به سیاستگذاری کلان نیاز دارد.

وی افزود: باید به گونه ای برنامه ریزی کنیم که آموزش های ما هم مهارت محور باشد و هم موجب ارتقای دانایی جامعه شود، اگر صرفا براساس نیازها دانشجو تربیت کنیم ممکن است سطح دانایی در کشور افت کند.

امتیازات ناشی از فعالیت های فناوری را دو برابر در نظر می گیریم

وزیر علوم درباره اعطای پژوهانه  به دانشمندان برتر پراستناد، 1 درصد و 2 درصد برتر ایران  نیز یادآور شد: در سال 82 معاون پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس طی نامه‌ای به وزارت علوم از دولت می‌خواهد پژوهانه‌ای برای پژوهشگران برتر تخصیص یابد.همان سال در دولت مصوب می شود مبلغ 30 میلیون تومان برای پژوهشگران برتر اختصاص یابد و این مبلغ به تعداد محدودی پرداخت می شود. ولی در مصوبه قرار شد شیوه نامه گزینش و پرداخت پژوهانه به دانشمندان 1 درصد در آینده تدوین شود که این امر محقق نمی شود.

وی با اشاره به طرح این موضوع از سوی دانشمندان کشور در جلسه با رئیس جمهور خاطرنشان کرد: وزارت علوم  بعد از آن پیگیر این موضوع شد که در حال بررسی است، ولی برای مهیا کردن حداقل های حمایت پژوهشی با حمایت دولت و سازمان برنامه و بودجه اواخر سال 1401 اعتباری گرفتیم که به حدود 6 هزار نفر از اعضای هیئت علمی شامل دانشمندان یک درصد و دو درصد پراستناد پژوهانه پرداخت شد.

وزیر علوم با بیان اینکه این مسئله در اجلاس آتی روسای دانشگاه ها بررسی می شود، تصریح کرد: سعی کردیم در پیش‌نویس آیین‌نامه امتیازات ناشی از فعالیت های فناوری را دوبرابر در نظر بگیریم یا اگر پایان نامه در راستای نیازهای فناورانه کشور باشد، مبلغ دوبرابر پژوهانه پرداخت کنیم. در صورت تایید در اجلاس روسای دانشگاه‌ها به عنوان مصوبه هیات امنای دانشگاه ها مصوب و در سال 1402 اجرایی می شود.

تاکید دوباره وزیر علوم بر تجمیع امکانات علمی دانشگاههای پزشکی و غیرپزشکی

زلفی‌گل ادامه داد: دانشگاه‌های ما جامع نیست یعنی در فاصله های کوتاه در شهرها چند دانشگاه داریم که بروندادهای پژوهشی آن ها جداگانه مورد محاسبه قرار می‌گیرد اما در دنیا  مثلا دانشگاه‌های صنعتی یکی هستند و بروندادهای آنها یکسان مورد محاسبه قرار می‌گیرد؛ به همین دلیل رتبه بندی‌های دانشگاه‌های ما در شرایط دیگری قرار می‌گیرد، این کار یک عزم فرابخشی می‌خواهد، ما مفت و مجانی به برخی اعتباراتمان چوب حراج زدیم و به حداقل دستاوردها رضایت می‌دهیم.

وی گفت: امروز جامعه ما از نظر علمی به درجه ای از بلوغ رسیده که داشته ها را کنار هم بریزیم و از امکانات یکدیگر استفاده کنیم تا بهره وری رشد کرده و صرفه جویی جدی انجام شود.

لزوم توجه به مهارت ورزی در برنامه هفتم توسعه

زلفی‌گل درباره مهارت محور شدن دانشگاه ها نیز با اشاره به اینکه دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت در این زمینه موفق عمل کردند، افزود: ما در دانشگاه های وزارت علوم در کلاس درس آموزش می‌دهیم اما اگر دانشجو بخواهد در محیط کار کارورزی کند اختیار صنایع و دستگاه ها دست ما نیست  به همین دلیل آموزش های ما بیشتر جنبه نظری است.

وی تاکید کرد: باید در برنامه توسعه هفتم لایحه‌ای داشته باشیم که در آن منافع صنایع خصوصی و دولتی را به پذیرفتن دانشجویان گره بزنیم تا به صورت قانونی این کار انجام شود، راهی جز این نداریم که دست فرمان‌مان را عوض کنیم. جوانی به دانشگاه وارد می‌شود هزینه از خودش و بیت المال صرف می‌کند و مدرک می‌گیرد پس نباید بیکار بماند.

وزیر علوم ادامه داد: البته ما مشکل فرهنگی هم داریم و آن این است که هر فردی که مدرک می‌گیرد به دنبال این است که شغل پشت میزنشینی پیدا کند در حالیکه باید کارآفرینی کنند و در شرکت های دانش بنیان حضور یابند.البته ما نظام ملی نوآوری هم نداریم، من در شورایعالی انقلاب فرهنگی هم گفتم که ما به سند نظام ملی نوآوری نیاز داریم تا بدانیم هر طرحی چه مسیری را باید طی کند که خروجی آن به ثروت برای ملت تبدیل شود.

راهکار وزارت علوم برای کاهش ارتباط صنعت و دانشگاه

وی درباره علت کمرنگ بودن ارتباط صنعت و دانشگاه نیز با اشاره به نکاتی یادآور شد: در دنیا حداقل پنج درصد از درآمد ناخالص ملی را صرف پژوهش می‌کنند اما در کشور ما این میزان تنها نیم درصد است. صنایع ما هم کمتر حاضر به همکاری با دانشگاه ها هستند. مثلا صنعت داروسازی باید نیازها را به ما اعلام کند تا ما براساس نیازها عمل کنیم.

زلفی گل با اشاره به راه اندازی سامانه نظام ایده‌ها و نیازها (نان) در این زمینه خاطرنشان کرد: در قانون بودجه 1401 و 1402 صنایع مکلف هستند که نیازهایشان را در سامانه نان وارد کنند و مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی را هم در این زمینه گرفتیم. در سامانه نان نیازها برای رشته های مختلف دسته بندی می‌شود.اساتید و دانشجویان هم اگر تحقیقات شان در زمینه نیازهای ثبت شده در نان باشد حمایت ویژه می شوند.

موانع موجود بر سر ساخت خوابگاههای متاهلی

وزیر علوم درباره  وضعیت خوابگاه متاهلی نیز اظهار داشت: برای ساخت خوابگاه متاهلی مشکل زمین نداریم، دانشگاه‌ها زمین دارند ولی در اعتبارات مشکل داریم. اعتبارات پیش بینی شده در قانون جهش مسکن شامل تامین اعتبار کل از 10 درصد درآمد اختصاصی و 10 درصد از تملک دارایی برای ساخت خوابگاه متاهلی است که این میزان کافی نیست.

وی افزود: باید تسهیلات ساخت خوابگاه متاهلی را از بانک های عامل دریافت کنیم که بانک تضمین می خواهد. تضمین معمولا املاک دانشگاه است. تلاش می‌کنیم در مرحله اول به اندازه درآمد اختصاصی دانشگاه تسهیلات بدهند ولی باز هم مشکل داریم.

وزیر علوم خاطرنشان کرد: با کمک معاون اول رئیس جمهور می خواهیم این مشکل را حل کنیم. برخی دانشگاه ها هم مانند دانشگاه رازی کرمانشاه راهکارهایی پیدا کرده یا با کمک خیرین برای ساخت خوابگاه ها اقدام کرده اند.

@tajrishonline

ما را دنبال کنید