۶۶ درصد تهرانی‌ها با "خودرو شخصی" در شهر تردد می‌کنند!

شهردار تهران به همراه تیم مدیریتی حمل و نقل شهرداری برای ارائه گزارش توسعه حمل و نقل در سال ۱۴۰۲ در شورای شهر تهران حاضر شد و گفت: در حال حاضر ۶۶ درصد حمل و نقل در تهران با خودروهای شخصی و ۳۴ درصد با وسایل حمل و نقل عمومی انجام می‌شود.

 علیرضا زاکانی؛ شهردار تهران امروز با حضور در صحن شورای شهر تهران در ارائه گزارش خود با بیان اینکه اولویت جدی شورای شهر موضوع حمل و نقل است، اظهار کرد: این اتفاقی است که باید در شهر روی دهد تا بتوانیم گام‌های بلندی برای کیفیت‌بخشی به زندگی مردم برداریم.

زاکانی با تبریک روز ملی شوراها ابراز امیدواری کرد که شورای ششم و مدیریت شهری که این شورا انتخاب کرده است در مسیر تلاش خود، رضایتمندی خوبی برای مردم فراهم کنند.

شهردار تهران با ارائه گزارش خود بیان کرد: در حال حاضر 66 درصد حمل و نقل در تهران با خودروهای شخصی و 34 درصد با وسایل حمل و نقل عمومی انجام می‌شود.

وی افزود: 34 درصد تردد با وسایل حمل و نقل عمومی، شامل 10 درصد با مترو، 6 درصد با اتوبوس و مینی‌بوس، 16 درصد با تاکسی و 2 درصد با تاکسی اینترنتی است.

زاکانی ادامه داد: در حال حاضر شهر تهران هفت خط فعال مترو دارد اما ناوگان این خطوط از فرسودگی رنج می‌برند، علاوه بر اینکه خطوط 8 تا 11 مترو شهر تهران نیز نیازمند آغاز کار و توسعه است.

شهردار تهران با بیان اینکه حرکت و برنامه‌ریزی در مسیری است که بتوانیم تحولی در شهر ایجاد کنیم، گفت: هدف‌گذاری برای سال 1402 به این صورت است که بتوانیم تردد توسط حمل و نقل خصوصی و شخصی را از 66 درصد به 55 درصد کاهش دهیم.

وی تاکید کرد: در خصوص این هدف‌گذاری ماهانه معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در جلسه شورای شهر گزارش ارائه خواهد داد.

زاکانی گفت: اگر همین امروز بخواهیم تمام ظرفیت حمل و نقل عمومی را فعال کنیم با بهای تمام شده، نیازمند 650 تا 700 هزار میلیارد تومان اعتبار هستیم.

به گفته شهردار تهران، بر اساس مصوبه بودجه که در شورای شهر تصویب شده است 27 هزار میلیارد تومان اعتبار برای حمل و نقل در نظر گرفته شده اما شهرداری تهران تلاش دارد 64 هزار میلیارد تومان در این حوزه هزینه کند.

شهردار تهران با بیان اینکه می‌خواهیم 20 درصد مترو و 20 درصد اتوبوس و 25 درصد تاکسی و ون را در سال جاری داشته باشیم، یادآور شد: این بخش به اعتبارات بالایی نیاز دارد و اگر بخواهیم تمام ظرفیت‌ها را به صورت فعال و با بهای تمام شده امروز داشته باشیم بر اساس افزایش ارقام به 650 هزار تا 700 هزار میلیارد تومان نیاز داریم.

پیش‌بینی 64 همت برای تامین امکان حمل و نقل عمومی در سال جاری 

زاکانی با بیان اینکه در سال قبل 83.5 همت برای خودمان هدف‌گذاری کردیم، گفت: 72 همت به میزان 143 درصد بودجه محقق شد و امسال جلسات دقیق و هدف‌بندی شده و موارد مشارکت و مولدسازی لحاظ شده و تأمین امکان برای حمل و نقل را 64 همت پیش‌بینی کرده‌ایم که در متمم بودجه تأمین خواهد.

شهردار تهران با بیان اینکه در این راستا سیاست‌هایی پیش‌بینی شده که حمل و نقل را به صورت روان دنبال کنیم، تاکید کرد: کاهش سفر در شهر از این سیاست‌هاست که از طریق هوشمندسازی و مرتفع کردن نیاز به سفر دنبال می‌شود و نرم‌افزارهای موبایلی متعددی در حال طراحی است که تا آبان ماه عرضه و رونمایی خواهد شد. مناسب‌سازی و ایجاد شرایط دسترسی به بهترین شکل نیز در همین مسیر دنبال می‌شود.

افزایش 4 برابری ظرفیت قطارهای نسل اول با بازسازی ناوگان مترو 

وی تأکید کرد: مطلوبیت سیاست دوم ماست که شامل ساماندهی خطوط موجود است؛ از 211 قطعه اتوبوسرانی 34 درصد خطوط 70 درصد مسافران را جابجا می‌کنند و توجه به این 34 درصد و دقت در تنظیم 66 درصد دیگر خطوط امکانی ایجاد می‌کند که مبتنی بر نیاز مسافر قدم برداریم. افزایش کیفیت ناوگان نیز دومین موضوع در این سیاست است. همانطور که می‌دانیم 42 رام قطار دی‌سی داریم که متعلق به دهه 70 است و به بازسازی اساسی نیاز دارد و هم‌اکنون 20 درصد ظرفیت دارد که با بازسازی ظرفیت آن به 80 درصد خواهد رسید.

شهردار تهران با بیان اینکه اتوبوسرانی نیز نیاز به بازسازی و نوسازی دارد، گفت: ویژگی سوم در این سیاست افزایش ناوگان است و در کنار کیفیت، افزایش ناوگان نیز مورد توجه قرار گرفته که جزئیات آن مشخص شده است. قراردادهای بسیار خوبی منعقد شده که اطلاع‌رسانی خواهد شد.

وی با بیان اینکه مسئله چهارم توسعه خطوط است، خاطرنشان کرد: مقدمات احداث خطوط 8 تا 11 مترو نیز فراهم شده و امکانی را ایجاد می‌کند که خدماتی به مردم ارائه دهیم که مطلوبیت داشته باشد؛ پیش از آغاز سال 1402، یازده کیلومتر مترو احداث شد که خط 6 ما را احیا کرد. یا اینکه روز گذشته که ایستگاه علامه جعفری با 1.5 کیلومتر تونل افتتاح شد، مطلوبیتی را برای مردم در این منطقه ایجاد کرد.

زاکانی با بیان اینکه بی‌آرتی بزرگراه شهید همت از قبل مصوبه داشته و می‌توانیم به عنوان مطلوبیت جدید از آن نام ببریم، گفت: همین مطلوبیت برای تاکسی و ون نیز وجود دارد.

وی با اشاره به تعریف الگوهای جدید به عنوان پنجمین مسئله تصریح کرد: همین افقی را باز می‌کند که برای خط 18 کیلومتری از ترمینال شرق تا آزادی تراموا ایجاد شود و مردم با این الگو مواجه شوند؛ اتوبوس‌های 3 کابینه نیز که با وزارت کشور دنبال می‌شود مطلوبیت جدیدی را ایجاد خواهد کرد.

زاکانی گفت: مطلوبیت سفر نیز از دیگر برنامه‌های ماست تا 66 درصدی که از خودروی شخصی استفاده می‌کنند به بهترین شکل از حمل و نقل عمومی خدمات دریافت کنند.

ساماندهی فضای پارک شهر از طریق پارکینگ‌های ساده، مکانیزه و حاشیه‌ای

شهردار تهران با اشاره به الگوهای نظم بخشی در دو محدوده ترافیک خاطرنشان کرد: ساماندهی پارکینگ‌های شهر از طریق پارکینگ‌های ساده، مکانیزه و حاشیه ای نیز دنبال می‌شود تا ساماندهی مناسب برای شهر را مورد توجه قرار دهیم و کارکرد مناسب را شاهد باشیم.

وی به هوشمندسازی در سفر به صورت اختصاصی اشاره کرد و افزود: این هوشمندسازی باید کاهش سفر را به دنبال داشته باشد و با هوشمندی به بهره مندی برسیم و حمل و نقل بار را به صورت مویرگی و هوشمندی و همچنین حمل و نقل ترکیبی مسافر را دنبال کنیم. باید به شهروندان توصیه شود که مابه ازای طی مسیر، چه میزان را با مترو، اتوبوس و یا تاکسی طی کنند و در ادامه بتوانیم رفتار افراد را رصد کرده و خدمات ویژه به آنها ارائه دهیم؛ برای مثال تشویقات ویژه برای افرادی که به طور مداوم از مترو استفاده می‌کنند، قائل شویم.

شهردار تهران با بیان اینکه در جوهره این سیاست‌ها عدالت محوری مدنظر است، گفت: در این موضع به جایی می‌رسیم که افراد معلول، ایثارگران و مادران و دیگر اقشار از تخفیفات ویژه قائل شوند.

وی همچنین تصریح کرد: مبتنی بر این سیاست‌ها نوع الگوها تعیین خواهد شد که کاملاً مبتنی بر نیازهای جامعه خواهد بود؛ اگر ترکیب ارائه خدمات از 66 درصد به 55 درصد برسد، گشایش و آرامش و آسایش را خواهیم داشت و اگر پس از 3سال به 30 درصد برسد شرایط متفاوتی را شاهد خواهیم بود.

زاکانی با بیان اینکه در مترو بزرگترین گلوگاه ما واگن است، گفت: 42 رام قطار دی‌سی، 129 رام قطار ای‌سی و چهار رام قطار 3 واگنه در خط فرودگاه داریم. 5 رام دی‌سی و یک رام ای‌سی خارج شده و 260 رام قطار دو طبقه داریم که 180 مورد آن در حال خدمات‌رسانی است.

عملیاتی شدن پیش‌پرداخت هزینه ساخت 790 واگن تا پایان ماه جاری

وی افزود: در نوسازی سه بخش را هدف‌گذاری کردیم؛ از سال 95 تعداد 630 واگن از سوی دولت برای تهران در نظر گرفته شده که پیش پرداخت صورت بگیرد و پس از سالیان سال در دولت کنونی، این رقم تقبل شد و مسیر هموار شده و در جلسه با مسئولان دولتی مقرر شد که تا پایان همین ماه از طریق بانک شهر موضوع عملیاتی شود که البته دولت قول هفته آینده را داد اما پیش‌بینی ما تا پایان اردیبهشت ماه است. با رایزنی با طرف چینی موافقت شده که 790 دستگاه واگن را با همان پیش پرداخت داشته باشیم و قرار شده در سفری که به چین خواهیم داشت واگن‌ها 14 ماهه تحویل داده شود.

شهردار تهران با اشاره به واگن سازی داخلی، گفت: 113 دستگاه واگن داریم که یک رام هشت واگنه زیر بار رفته و تست شده و آماده ورود به خطوط است که 62 میلیون یورو از 77 میلیون یوروی تعهد دولت تقبل شده است؛ هنوز با مپنا برای واگن پارس به نتیجه نرسیده ایم اما وعده داده اند که ماهیانه یک رام قطار تحویل می‌دهند البته هنوز روی قیمت به توافق نرسیده‌ایم.

اولین قطار بازسازی شده خردادماه وارد چرخه خدمات‌رسانی می‌شود

زاکانی با بیان اینکه بازسازی در مترو نیز مورد توجه است، خاطرنشان کرد: 175 رام قطار داریم که بخش زیادی از آن نیازمند به بازسازی دارد؛ 600 مورد واگن در مرحله بازسازی است و 29 رام قطار در سال جاری در حال بازسازی است که اولین مورد در خردادماه رونمایی می‌شود. از این تعداد 16 رام ACو 13 رام DC است. 

شهردار تهران با اعلام اینکه خط چهار توسعه شرقی ـ غربی خواهد داشت، یادآور شد: بنیاد مسکن در اجرای ستون فقرات ایستگاه علامه جعفری که روز گذشته به بهره‌برداری رسید، وارد عمل شد. امسال 10 ایستگاه از خط6، یک ایستگاه از خط4 و 2 ایستگاه از خط7 افتتاح می‌شود.

وی با بیان اینکه 16 کیلومتر از خط 6 باقی مانده است، گفت: 15 ایستگاه از آن باقی مانده که 10 ایستگاه امسال افتتاح می‌شود. به طوری که از 13 ایستگاه امسال در واقع 10 ایستگاه به خط 6، یک ایستگاه خط چهار و دو ایستگاه به خط هفت اختصاص دارد؛ به دنبال این هستیم که در مجموع 162 ایستگاه در تهران داشته باشیم.

زاکانی از انجام مقدمات خط 10 مترو و انعقاد تفاهمنامه آن در سال گذشته خبر داد و افزود: عملیات تی بی ام این خط در نیمه اول امسال به طول 44 کیلومتر و 35 ایستگاه آغاز خواهد شد. برای زیرساخت‌های عمومی نیز با قیمت نیم‌بها آغاز خواهیم کرد که فرصت خوبی برای ما خواهد بود.

شهردار تهران با بیان اینکه برای خط 9 به طول 47.5 کیلومتر و 43 ایستگاه با 3 پیمانکار صحبت کردیم، اظهار کرد: به دنبال این هستیم که از این مسیر برای خط مترو و خط پاک با استفاده از اتوبوس و سایر الگوهای حمل و نقلی پاک استفاده کنیم و برنامه ما این است که در نیمه اول سال تفاهم نامه منعقد کنیم.

زاکانی با بیان اینکه خط 8 مترو 39 کیلومتر طول و 35 ایستگاه دارد، گفت: کنسرسیومی از خارج و یک بخش داخلی اقدامات این خط را قبول کردند و آماده انعقاد تفاهمنامه هستیم و اجرای آن از سال آینده آغاز خواهد شد.

وی ادامه داد: برای خط 11 نیز با 29 کیلومتر و 18 ایستگاه نیز در حال انعقاد تفاهمنامه با مپنا هستیم و اگر تفاهم نامه امسال به نتیجه برسد سال آینده آغاز می‌شود.

شهردار تهران با بیان اینکه در خردادماه سال قبل طرح‌های این چهار خط به وزارت کشور تحویل داده شد، گفت: مجوز تعریف پدافند غیرعامل هر چهار خط دریافت شده و مسیر مجوز ماده 23 نیز از سازمان برنامه هموار شده و جهشی در ارائه خدمت ایجاد خواهد کرد.

تغییر الگوی خدمات‌رسانی به مسافران تا پایان اردیبهشت

زاکانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه سازمان فاوا نرم‌افزارهای خود را برای فروش بلیط ایجاد کرده است، گفت: از پایان این ماه الگوی خدمات‌رسانی به مسافران تغییر خواهد کرد و الگوی سابق را نخواهیم داشت.

وی با بیان اینکه عملیات احداث پایانه آزادگان در منطقه 18 به مساحت 36 هکتار آغاز شده است، اظهار کرد: فاز اول آن تا پایان امسال تکمیل خواهد شد و پایانه خط 7 به وسعت 17 هکتار نیز در صورت راه‌اندازی می‌تواند در سرفاصله این خط اثرگذار باشد.

شهردار تهران گفت: تکمیل فاز دوم پایانه اکباتان نیز در حال انجام است تا بتوانیم خدمات ویژه ای به شهروندان ارائه دهیم؛ پایانه خط 10 نیز به صورت شرکت پروژه و زیرزمینی اجرا خواهد شد که 25 هکتار به مترو تحویل داده شده و در حال دنبال کردن ساز و کارها هستیم.

مترو پرند امسال به بهره‌برداری می‌رسد

وی با بیان اینکه دولت انتظار دارد که برای اجرای خط ورامین، پرند و پردیس، مترو تهران نیز همکاری شود، گفت: خط پرند با 65 درصد پیشرفت فیزیکی ایستگاهی و 85 درصد ساختمانی روبرو است و تأخیر در واگذاری زمین وجود داشت که خارج از حوزه وظایف مترو و پیمانکار بود که جلسه ای با حضور شهرداری تهران، وزارت راه و معاون اجرایی ریاست جمهور برگزار شد و امسال مردم می‌توانند از این خط استفاده کنند.

شهردار تهران با اعلام اینکه مشاور را برای خط ورامین ـ پیشوا معرفی کرده‌ایم، گفت: برای خط پردیس نیز قرار شد که در جلسه آینده تعیین تکلیف شود و بتوانیم اجرای خط را دنبال کنیم؛ کل هزینه‌های خطوط حومه را دولت پرداخت خواهد کرد و بهره برداری آن با شهرداری تهران خواهد بود تا الگوی مشترک حمل و نقلی را داشته باشد.

اجرای خط شرقی غربی تراموا  

وی از پیگیری اجرای تراموا در تهران خبر داد و افزود: خط یک بی آرتی از ترمینال شرقی به میدان آزادی و خط دو در خیابان جمهوری پیش‌بینی شده که خط یک در حال حاضر مدنظر ما قرار دارد؛ این خط 18 کیلومتر است و سالانه 55 میلیون مسافر را جابجا خواهد کرد و ارائه خدمت آن کاملاً به صورت هوشمند خواهد بود. 50 درصد سهم ما و 50 درصد سهم دولت و شرکت طرف قرارداد خواهد بود. ادامه این خط به چیتگر می تواند نقطه اشتراکی را با خطوط 3،5، 9 و 11 ایجاد کند.

زاکانی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت ناوگان اتوبوسرانی پرداخت و گفت: امسال سقف اتوبوس در گردش را از هزار و 600 دستگاه به چهار هزار دستگاه افزایش خواهیم داد. 500 دستگاه اتوبوس دوکابین از مدار خارج شدند که قرار شده امسال پس از بازسازی اساسی به ناوگان اضافه شود.

شهردار تهران با بیان اینکه برای هزار دستگاه نوسازی داخلی نیز انجام می شود، خاطرنشان کرد: هزار دستگاه مجوز واردات دریافت کردیم که مبتنی بر خرید داخلی است؛ برای واردات منعی نداریم و در مجموع 2 هزار و 500 دستگاه به اتوبوس های شهر تهران افزوده خواهد شد که البته تعهد یکصد دستگاه را نیز داریم و در صورت ورود این اتوبوس ها، به تعداد 4 هزار و 200 دستگاه دست خواهیم یافت.

وی با بیان اینکه وزارت کشور تعهد تأمین دو هزار دستگاه اتوبوس را دارد، اظهار کرد: ما پیش پرداخت 640 دستگاه را واریز کردیم که 40 دستگاه عقاب و 132 دستگاه مدیران خودرو دریافت شده است.

زاکانی با اعلام اینکه شهر تهران حداقل به 10 هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد، گفت: با خودروسازی‌های داخلی در جدول تحویلی به جمع‌بندی رسیدیم؛ در بخش ون نیز ایران خودرو و سایپا دو الگو وجود دارد که پول 630 دستگاه را برای ون‌های ایران خودرو واریز کرده ایم و وزارت کشور نیز باید سهم خود را بپردازد.

شهردار تهران با بیان اینکه ورود 30 هزار ون را طی سه سال دنبال می کنیم، یادآور شد: ون‌ها را جایگزین مسیرهای کم مسافر اتوبوس، مسیرهای خطی تاکسی و 6 هزار و 800 دستگاه ون فرسوده می‌کنیم که هدفگذاری امسال ما 10 هزار دستگاه است.

وی افزود: نوسازی 50 هزار دستگاه تاکسی و 400 هزار موتور برقی نیز دنبال می‌شود که تهران را از آلودگی ناشی از تردد موتورسیکلت‌ها نجات دهد؛ چراکه امروز 300 هزار موتورسیکلت کار داریم که اکثریت آن کاربراتوری است.

زاکانی با بیان اینکه برای اجرایی کردن تفاهم نامه با وزارت صمت جلساتی را تشکیل دادیم، گفت: 4 نوع تاکسی توسط ایران خودرو و سایپا  شامل تارا، سورن، شاهین و ساینا پیشنهاد شده است.

شهردار تهران تأکید کرد: در حمل و نقل هوشمند بار به دنبال این هستیم که پایانه از شهر خارج شود و توزیع بار به صورت مویرگی باشد.  

وی با بیان اینکه برای تأمین منابع کل ظرفیت‌های موجود را بازبینی می کنیم تا از طریق مولدسازی در اختیار قرار بگیرد، تأکید کرد: به دنبال این هستیم که هوشمندسازی چراغ‌ها و هوشمندسازی جابجایی مسافران را نیز دنبال کنیم و از لحاظ نرم افزاری و سخت‌افزاری موارد را به نتیجه برسانیم.

@tajrishonline

ما را دنبال کنید