در این خبر از شغل های عجیبی گفتهایم که در گذشته وجود داشتند اما در نهایت به تاریخ پیوستند.
ما در دنیایی زندگی میکنیم که بیشتر چیزهایی که میخواهیم را میتوانیم تنها با یک کلیک به دست آوریم. از کالاها گرفته تا خدمات، از طریق اینترنت میتوانیم به همه چیز دسترسی داشته باشیم. در مورد شغلهای دلخواه مان چه؟ آیا به زودی هوش مصنوعی جای آنها را خواهد گرفت؟ کارشناسان میگویند نزدیک به ۳۰۰ میلیون شغل چنین سرنوشتی خواهند داشت.
۱- با اینکه اولین ساعت زنگ دار مکانیکی در سال ۱۸۴۷ اختراع شد، در دههی ۱۹۰۰ کماکان به دلیل بالا بودن قیمت این وسیله استفاده از آن رایج نبود. به همین دلیل افرادی برای بیدار کردن مردم در ساعات اولیهی صبح استخدام میشدند. این کار توسط زنان و مردان مسن انجام میشد. آنها با استفاده از یک چوب ماهیگیری بلند، چکش نرم یا وسیلهای نی مانند که با آن جسم ریزی را پرتاب میکردند، به شیشهی پنجرهها میزدند تا مردم را از خواب بیدار کنند. این شغل در حقیقت مثل یک ساعت زنگ دار انسانی بود.
۲- در قرون هجدهم و نوزدهم، تقاضا برای اجساد به منظور استفاده در تحقیقات پزشکی بالا بود، اما تشریح بدن انسان در بعضی نقاط کماکان امری غیر قانونی بود. به همین دلیل افرادی وجود داشتند که اجساد را از درون قبرها میدزدیدند و آنها را به دانشکدههای پزشکی و پزشکان میفروختند. این افراد اغلب به صورت گروهی کار میکردند.
۳- در گذشته افرادی بودند که از راه جمع آوری زالو کسب درآمد میکردند، چرا که تقاضا برای استفادهی درمانی از زالو در اروپای قرن نوزدهم بالا بود. تهیهی زالو برای پزشکان کار راحتی نبود، اینگونه شد که شغل زالو جمع کنی به وجود آمد. این افراد معمولاً از پای حیوانات، اغلب اسبهای پیر، برای جذب این کرمهای خونخوار استفاده میکردند. البته گاهی هم پای خود را طعمه میکردند. سپس زالوها را جدا و در جایی نگهداری میکردند تا آنها را به پزشکان بفروشند.
شغل این افراد فصلی بود و آنها تنها در ماههای گرم سال که زالوها فعال بودند، کار میکردند.
۴- تا پیش از آنکه خیابانها به تیرهای چراغ برق مجهز شوند، افرادی بودند که کار آنها روشن کردن و رسیدگی به چراغهای شمعی یا گازی خیابانها بود. آنها معمولاً از یک میلهی فتیله دار یا قلاب دار برای روشن یا خاموش کردن چراغها در زمان صبح و شب استفاده میکردند. این افراد بسیار مورد احترام قرار داشتند، چرا که خیابانهای شهر را امنتر و روشنتر میکردند. امروزه تنها در معدود نقاط دنیا چراغهای گازی وجود دارد که توسط چنین افرادی روشن میشوند، امری که آنها را بیشتر به یک جاذبهی گردشگری تبدیل میکند و یادآوری دورانی از گذشته است.
۵- در این شغل که بیشتر توسط پسربچهها انجام میشد، با یک مشعل روشن مسیر شهروندان را در شب برایشان روشن میکردند. این شغل تا پیش از اختراغ چراغهای گازی رواج داشت و دستمزد آن یک چهارم یک پنی بود. بسیاری از خانهها در انگلیس هنوز بر روی دیوار بیرونی خود یک مشعل خاموش کن دارند که چیزی شبیه به یک شمع خاموش کن بزرگ است.
۶- در گذشته افرادی تحت عنوان جمجمه خوان وجود داشتند که معتقدند بودند ویژگیهای شخصیتی و سطح هوش را میشود از روی شکل و برآمدگیهای جمجمه تشخیص داد. آنها فرم جمجمه را بررسی و آن را اندازه گیری و بر اساس آن، شخصیت فرد را ارزیابی میکردند. جمجمه خوانی در قرن نوزدهم محبوبیت پیدا کرد، اما فاقد پشتوانهی علمی بود و حالا یک علم محسوب نمیشود.
۷- ضایعات جمع کنی یکی دیگر از شغلهایی است که در گذشته وجود داشت. این افراد لوازم به درد نخور مردم را جمع آوری میکردند و به خریداران شان میفروختند. آنها تکههای لباس و کاغذ را جمع آوری میکردند که میتوانستند تبدیل به مقوا شوند و شیشههای شکسته نیز برای استفادهی مجدد، ذوب میشدند. ضایعات جمع کنها در محلهها میگشتند، وسایل به دردنخور را جمع آوری میکردند و آنها را درون یک کیسه بر روی شانهی خود حمل میکردند. این شغل معمولاً توسط مردانی انجام میشد که به فقر شدید دچار بودند و از این راه کسب درآمد میکردند.
گرچه دیگر چندان رایج نیست، اما هنوز در برخی نقاط دنیا این شغل وجود دارد که البته با گذشت زمان دستشخوش تغییراتی شده است. ضایعات جمع کنی برای شهرهایی که سیستم مدیریت زبالهی ضعیفی دارند، مفید است.
۸- در اواسط قرن بیستم شغل محبوبی وجود داشت که در آن افرادی در پشت کانترهای شیر سودا (مشروبات غیر الکلی گاز دار) کار میکردند و نوشیدنیهایی مانند میلک شیک و نوشیدنیهای طعم دار گازدار سرو میکردند. این افراد به تبحرشان در کار با شیرهای سودا مشهور بودند، چرا که میتوانستند آب گازدار را طوری پخش کنند که روی نوشیدنی کف دار شود.
آنها با مشتریان تعامل داشتند، سفارش میگرفتند، هزینهی سفارش را دریافت میکردند و به نظافت رسیدگی میکردند. این شغل در میان نوجوانها محبوب بود، اما با افول استفاده از شیرهای سودا، تقاضا برای این شغل هم کاهش یافت.
۹- موش گیرها در گذشته برای کنترل جمعیت موشهای شهر استخدام میشدند. این افراد که به سم، تلهی موش و حیوانات آموزش دیده مانند سگهای شکاری مجهز بودند، نقشی اساسی در جلوگیری از گسترش بیماری در شهرها داشتند.
۱۰- در دههی ۱۶۰۰ میلادی، افرادی وجود داشتند که شغل آنها ریختن گل و گیاه در نقاط مختلف محل زندگی اعضای خاندان سلطنتی انگلیس بود. این کار برای از میان بردن بوهای ناخوشایند انجام میشد، چون در آن زمان هنوز سیستم فاضلاب لندن راه اندازی نشده بود. بریجت رامنی از سال ۱۶۶۰ تا ۱۶۷۱ این وظیفه را برعهده داشت و سالانه ۲۴ پوند برای آن دستمزد میگرفت. او برای این کار از ریحان، بادرنجبویه، بابونه، اسطوخودوس، رازیانه و دیگر گیاهان خوش عطر استفاده میکرد.
منبع: روزیاتو